Fastelavn

Fastelavn — slå katten af tønden

19. november 2020

Fastelavn er mit navn,

boller vil jeg have……..

Fastelavn eller karneval er en fest, der på den nordlige halvkugle ligger på grænsen mellem vinter og forår. Antikkens romere fejrede det sejrende forår, og de gamle egyptere at Nilen gik over sin bredder og livets og årets cyklus begyndte forfra. At klæde sig ud og slå til søren har alle dage været en del af livet, og til fastelavn blev muligheden ekstra stor, idet masker og udklædninger slettede de sociale skel. Bonden kunne sidde ved samme bord som greven – eller ligge i samme seng. Løssluppenhed var en stor del af fastelavnstiden, der virkede som en ventil i en hverdag præget af strenge regler og hårdt arbejde. Karnevaler var kun for voksne. Det er først i nyere tid, at fastelavn er blevet børnenes fest.

Fastelavn

Ordet fastelavn stammer fra det plattyske Fastnacht, der betyder aftenen før fasten. Karneval carne vale betyder på latin farvel til kødet. Fastelavn hænger sammen med den faste, der fulgte efter. En faste som praktiseres i næsten alle kristne trosretninger (protestanter er som hovedregel undtaget). Under faste må man ikke spise kød og i nogle tilfælde heller ikke fisk. Fastelavn var i kristen sammenhæng en fest, der indledte den 40 dage lange faste før påskesøndag. Men selv da fasten blev afskaffet med Reformationen i 1536, fortsatte man med de gamle løjer og ædegildet. Protestanter anså den som en hedensk fest, der undergravede både den kirkelige og den verdslige autoritet.

Senest er Fastelavn presset af ”Halloween”  eller  på dansk Allehelgensaften. Men i Smag på Nordsjælland vil vi gerne holde fast i vores gamle traditioner om at fejre det spirende forår og vinterens afslutning. Derfor slår vi  et slag for “katten af tønden” – dog uden kat.

Slå katten af tønden

Det har været en udbredt folketro, at en by kunne slippe for pest, hvis en sort kat blev slået ihjel. Derfor har katte levet livet farligt i hele Europa ved fastelavn. I Danmark kom den sorte kat i en tønde, som blev slået i stykker af børnene. Derfra ”at slå katten af tønden”.

Tved på Mols fik pastoren i 1830’erne standset skikken med katten i tønden. Men den dag i dag slår man katten af tønden, dog uden en levende kat i tønden, men gerne med et billede af en kat udenpå.

Oprindeligt slog man katten af tønden fra hesteryg. (Illustration: Otto Bache, Illustreret Tidende Nr. 127. 2/3-1862, s. 181.)

Hver gård stillede med en rytter og en hest, som repræsenterede gården. Rytterne skulle så slå efter tur på en tønde med en kølle, indtil der gik hul på tønden, og katten stak i rend. Hvis den da ikke var blevet lemlæstet i tønden inden da.

Kattekongen

Kattekonger slap i gamle dage for at betale skat i et helt år,. Derfor gik det vildt for sig, når katten blev slået af tønden. I dag er det skik at kåre en kattekonge i forbindelse med tøndeslagningen. Der er dog meget forskelligt rundt omkring i landet og fra bydel til bydel, hvordan man bliver kattekonge. Desuden bliver der oftest også kåret en kattedronning. Kattekongen er som regel den som slår bunden ud af tønden (hvorved der falder en masse slik ud), og en anden krone til den, der slår den sidste stav ned.

Fastelavn er mit navn

Raslen, hvor udklædte børn går omkring og tigger og synger Fastelavn er mit navn eller lignende sange, er også en fastelavnstradition. De går rundt i nabolaget og synger ved døren for at få penge, fastelavnsboller eller slik, med en trussel i baghånden:

Fastelavn er mit navn,

boller vil jeg have.

Hvis jeg ingen boller får,
så laver jeg ballade.

Boller op, boller ned
boller i min mave.
Hvis jeg ingen boller får,
så laver jeg ballade.

boller små, skal i få,

så i bliver glade,

så vil jeg, ikke have,

i laver mer` ballade.

Fastelavnsboller

Under fasten var det forbudt at spise kød og hvedebrød. Derfor blev der holdt mange fester inden fasten, og alle mæskede sig med mad. Fastelavnsboller blev spist tirsdag inden faste, og de var fyldt med sukker og rosiner.

Mangholm holder Fastelavn og børnene slår katten af tønden 10. februar klokken 11:00 – 13:00, se eventkalender for mere info.

Kilder:

https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvorfor-slar-vi-katten-af-tonden

https://da.wikipedia.org/wiki/Fastelavn

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar